Blomtok.se

Blommor – generellt

Är du en blomälskare som vill fylla ditt hem med blommande krukväxter och vackert komponerade buketter, eller är du kanske typen som snarare köper en bukett då och då för att förgylla helgen och vardagsrummet? Förutom att blommor är ett vackert designinslag kan odling på olika sätt vara en avkopplande hobby. Många finner stor tillfredsställelse och lugn i att se växterna prunka av omvårdnaden. Det finns många olika typer som passar olika typer av människor. Det finns mycket lättskötta blommor för de som i första hand är ute efter utseendet medan andra är lite mer utmanande och passar de som trivs med att sköta om växter.

Angel_Wing_Begonia

Blommor på olika sätt

En del gillar blommor för att de helt enkelt är vackra, andra har det som en avkopplande hobby, några älskar blommor överallt och andra vill kunna använda dem, till exempel i matlagning. Om du inte riktigt vet vad du är ute efter, eller helt enkelt behöver mer kunskap, kan det enklaste vara att prata med personalen på en plantskola eller hos en florist. En del älskar också blommor men har ingen möjlighet att ha levande växter att pyssla med. Det finns många alternativ till levande blommor om man till exempel är allergisk eller reser så pass mycket att man inte kan ha blommor hemma. Idag är plastblommor mycket välgjorda, det finns intressanta blommönster på både kläder och möbler, och varför inte fotografera dina älsklingsblommor och hänga på väggen? Kanske har du ett vackert fotografi som du vill göra en t-shirt med tryck av till och med. Med lite kreativitet kan du få väldigt mycket blommor i livet utan att lägga tid på att sköta om levande växter!

Inspiration – några olika blommor

Om du vill ha en relativt lättskött trädgård där du kan njuta av blommor hela sommaren är perenner ett bra val. Det finns många olika sorters perenner i olika färger. Olika växter blommar vid olika tidpunkter och om du till exempel vill variera trädgården med olika färgteman eller färgkombinationer under sommaren kan du med lite engagemang få just detta! När det gäller växter inomhus kan det vara lite svårare med lång blomningstid. Hortensia och Våreld är vackra krukväxter som samtidigt är relativt lättskötta. Det finns också många krukväxter med färgglada blad och små frukter som kommer framåt hösten. Dessa kan utgöra en vacker färgklick även om det inte är just blommor det handlar om. Glöm inte bort de vackra julstjärnorna som man kan få att blomma riktigt länge över jul! Det finns även vackra prydnader på pinnar, till exempel fjärilar, som kan göra krukväxten lite roligare om du saknar blommorna. Kom också ihåg att tänka på vilken jord och näring du använder till dina växter.