Blomtok.se

Dödliga blommor

Blommor i hemmet ger en ombonad hemtrevlig känsla och kan vara en mycket vacker dekorationsdetalj som skapar en levande atmosfär i rummen. Det man måste se upp med är att många av de vackra växterna kan vara mycket giftiga och rent av dödliga. Många mer eller mindre giftiga växter har använts i medicinska syften där det gäller att veta vilka man kan använda sig av. Några av de dödliga blommorna växer vilt ute i vår natur och det kan räcka med att man vidrör dem för det ska uppstå allvarliga sjukdomssymptom. Kontakta alltid läkare vid misstanke om förgiftning av växter.

 

Giftiga växter

Dödliga blommor finns runtomkring oss både som krukväxter och i naturen. Ofta har de vackra färger och är dekorativa i trädgården och i hemmet men det kan vara bra att ta reda på vilka växter som är giftiga, speciellt om man har djur eller barn som kan komma i kontakt med dem. Vissa av dessa växter finns i vilt tillstånd ute i naturen och man ska undvika att beröra växtliv man inte känner till. Hortensia är en vanligt förekommande krukväxt men den innehåller cyanid som är dödlig i större doser. Engelsk idegran är en populär vintergrön häckväxt och innehåller Taxin, ett giftigt ämne som angriper kroppen. Man bör plantera en variant av engelsk idegran som inte har blommor eller bär. Oleander är också en mycket vacker krukväxt som dock är väldigt giftig och kan orsaka inflammationer när man rör vid den. Vid misstanke om irritation eller akuta besvär som illamående, kräkningar och hjärtrytmrubbningar vid intag, eller beröring av växt man misstänker är giftig, bör alltid giftcentralen kontaktas.dödliga blommor 2

Odlingstips

Alla har vi krukväxter och blommor utplacerade i hemmet på bord fönsterbrädor och piedestaler som en snygg inredningsdetalj. Oavsett om man nyss hämtat in dem från trädgården eller har en torkad bukett som dekoration fyller det sin plats i hemmet. Att ha blommor i trädgården kräver en del arbete när det gäller plantering och odling och skötsel. Att skapa en trädgård fyll med vackra blomrabatter kräver noggrann planering, ett bra sätt är att rita upp på ett papper hur man har tänkt sig slutresultatet och utgå från detta. Att ha blommande rabatter under större delen av säsongen går bra då många växter blommar olika tidsperioder av året. De flesta plantskolor och försäljare av växter ger gärna information om hur man ska sköta sina blommor på bästa sätt för att de ska må bra och informerar om vilka trädgårdsredskap som behövs. Finns ingen trädgård går det utmärkt att plantera blommor på balkongen eller uteplatsen.