Blomtok.se

Lättskötta blommor för balkongen

Alla tycker väl om att omges av blomsterprakt, särskilt om sommaren när vi tillbringar mycket tid på våra balkonger och uteplatser. Men långt ifrån alla tycker om eller har fallenheten för att ta hand om blommor, för att inte tala om att anlägga och sköta prunkande rabatter och odlingar. Kanske föredrar man att tillbringa sin tid på datorn, till exempel på Megalotto.com, men vill ändå kunna spela sitt lottospel omgiven av grönska och färg. Då är dessa lättskötta, billiga blommor som trivs bra i en balkonglåda rätt val.balcony-plants-1159382_960_720

Tricket för att få blommor som trivs och som inte kräver så mycket skötsel är att välja rätt blommor för rätt balkong. Beroende på vilket läge balkongen har, och om den får mycket eller lite solljus, passar olika blommor olika bra, helt enkelt. Om man har en balkong som får sol under hela dagen, ska man till exempel välja blommor som pelargon, snötörel och petunia. På en balkong som har sol under halva dagen trivs blommor som lobelia, grusnejlika och rosenstänk, medan en balkong som mest har skugga under dagen passar som planteringsplats för växter som snötörel och flitiga Lisa.

När du så har hittat rätt blommor för din balkong finns det några saker du kan göra vid planteringen som gör att de kommer att vara mer livkraftiga under hela blomstersäsongen, och kräva mindre omvårdnad. En sådan sak är att passa på att köpa med dig en säck jord och några krukor eller balkonglådor samtidigt som du köper växterna, och plantera om blommorna i dessa nya krukor. När rötterna får mer plats i krukorna kan de bre ut sig, vilket gör hela växten kraftigare och ger en rikligare blomning. En annan fördel med att ha en större kruka är att växten står sig bättre mot uttorkning.

När du har kommit så här långt behöver du egentligen inte göra mer än att vattna växterna någorlunda regelbundet för att ha en prunkande balkong. Om du vill gå ett steg längre kan du också se till att plocka bort blommor som har vissnat då och då. Genom att göra detta förhindrar du växten från att så sina frön, vilket gör att den kommer att bilda nya knoppar, och därmed nya blommor. Detta kan du utnyttja för att hålla blomningen igång hela säsongen.