Blomtok.se

Utbilda dig till florist

Tycker du om blommor och vill ha dem mer naturligt i ditt vardagliga liv? Ge din dröm en chans och utbilda dig till florist. Det är ett praktiskt inriktat yrke som kombinerar estetik med försäljning och ett visst mått av administration, i alla fall om du vill starta en egen verksamhet. Det finns flera olika sätt att utbilda sig till florist. I grunden bör du ha ett intresse för blommor och blad samt ett öga för färg och form. Historiskt sett har Sverige tillhandahållit floristutbildningar ända sedan början av 1800-talet.

Hur går det till?

A florist works on an arrangement in a flower shop. She is adjusting flowers in a vase. All the flowers in the photo are white, there are several different types. She wears heels, a dress and a long flowing blue and white shawl. She is expressing positivity and looking at her work.

Eftersom florist är ett hantverkaryrke finns det två steg man behöver uppnå för att sedan kunna arbeta. Antingen blir du gesäll eller mäster, två begrepp som är vanliga även inom andra yrken där man skapar saker. Det går att utbilda sig till florist redan på gymnasienivå. Då går du ett treårigt hantverkarprogram och kompletterar den utbildningen med minst ett års praktik som florist. Totalt tar denna variant fyra år innan du har ditt diplom i din hand. Du kan även utbilda dig till florist genom att gå något som kallas kompletterande vuxenutbildning. Det brukar sträcka sig över 40 veckor och ges på kvalificerade yrkesskolor, KY. Även där måste du ha praktik i minst ett år efteråt, vilket gör att det kan ta tre år innan du får din examen. Blommor är ett snyggt sätt att skapa en trevlig atmosfär hemma. Inred med en snygg fototapet och sätt en vas vackra blommor framför, då blir ditt hem extra hemtrevligt.

Blommor vid slottet

Det finns givetvis kända florister i Sverige som får uppdrag från kungahuset och andra högt uppsatta kunder. En av de mest kända floristerna i vårt land är Andreas Berggren. Han har fått dekorera både Stockholms slott och Melodifestivalen med blommor och avancerade arrangemang. Under sina mest verksamma år fick han flera priser både nationellt och internationellt. Ett av hans mest kända verk är när han samlade ihop 3000 sniglar som han färgade orange i ett UV-känsligt pigment. Han släppte ut dessa i den italienska nationalparken Sagittario och skapade på så sätt illusionen av levande blommor, eftersom sniglarna klättrade upp på växterna. Berggren har själv sagt att han ville få besökarna att fokusera på nuet och det dem såg, istället för att kolla på utsikten och sväva iväg i tankarna. Vill du också utbilda dig till florist och få sätta dina drömmar och visioner i verket? Det finns bara ett sätt: börja redan nu.