Blommor finns överallt omkring oss nu för tiden, vare sig du promenerar i skogen, tittar ut genom fönstret, vattnar dina blommor på balkongen eller fixar i trädgården. Blommor kommer alla olika möjliga färger och former, men också väldigt olika prisklasser. Det har till exempel blivit allt vanligare att öka lyxen på bröllop genom att köpa in allt exklusivare blommor. Blommor har även historiskt sätt varit något som kunnat säljas för väldigt höga summor. I vår nutid är saffranskrokusen en av våra mest dyrbara blommor men ibland kan det dock vara svårt att motstå en vacker blomma, trots dess höga prislapp.
Dyra blommor genom historien
Blommor är något som alltid varit populärt genom historien. Blommor har en väldigt lång tid varit kopplade till skönhet och som ett objekt för att visa ens uppskattning gentemot någon annan. Blommor har genom historien också visat sig ge upphov till några av våra vackraste ord. Under 1600-talet rådde det en tulpanhysteri i Europa där människor kunde betala enorma summor för att få tag i sällsynta tulpanlökar. En av det mest uppmärksammade och dokumenterade köpen kretsar kring en tulpan med namnet ”vicekonungen”. Denna tulpanlök såldes för ett väldigt stort antal varor, några av dessa var två vagnslaster vete, fyra vagnslaster råg, åtta feta svin, tolv feta får, tre feta oxar, 100 pund ost med mera. Under 1900-talets början var det orkidéer som gick för stora summor. Den dyraste sålda orkidén sägs ha sålts på aktion i London, priset gick upp till hela 1207 pund för en enda orkidé. Det är dock viktigt att välja den blomman man själv tycker är vackrast.
Saffranskrokusen
När man pratar om blommor brukar man oftast tänka på utseende och doft. Detta gäller vanligtvis i samtal med sina vänner eller när man köper blommor. Något man kanske inte tänker på lika mycket är att vissa blommor i första hand odlas för deras smak. När det handlar om de dyraste blommorna är det en blomma odlad för dess smak som resulterar i den dyraste prislappen. Vi talar om saffranskrokusen. Saffran är en krydda som främst används kring jul i Sverige, men som är vanlig i främst öst när det kommer till maträtter året om. Saffranskrokusen odlas främst i Iran och saffransskörden är väldigt beroende av väder. Om Saffranskrokusen fryser vid fel tillfälle leder detta till en mindre skörd saffran, vilket också påverkar priset rejält. Nästa gång du bakar lussebullar och behöver köpa saffran, kan du tänka på att denna speciella smak kommer från en blomma som få brukar tycka är speciellt vacker.