Blomtok.se

Blommor och deras dofter

De allra flesta blommor doftar. Vissa kan dofta starkt, och andra lite svagare. Det finns också vissa blomsorter som inte har någon doft alls och de kan till exempel vara praktiska för doftkänsliga personer, sjukhus och liknande.

Att ha många doftande blommor

I många hem finns flera blommor och ibland kan man behöva fundera lite över hur de placeras ut för att det inte ska bli för många starkt doftande blommor på ett och samma stället. Det kan också vara så att vissa dofter inte alls passar tillsammans och då kan man behöva flytta om eller byta ut de plantor som doftar allra starkast. Man bör också tänka på att snittblommor doftar en hel del. Även om man har krukväxter som går bra ihop kan det alltså uppstå en del problem om man väljer att köpa hem snittblommor i vas.

Vad kan dofterna användas till?

När man ska köpa parfym eller smink kan man många gånger se att produkterna har doft av olika blommor och liknande. Det här är bara ett av alla användningsområden som drar nytta av blommornas karaktäristiska dofter. När det gäller hudkrämer, duschkrämer och annat kan de också ha doftämnen från vissa blommor och därför lukta mer eller mindre likt en viss art.

Om man inte tål doften

På samma sätt som många njuter av blomdofter, finns det också vissa människor som inte alls tål de starka dofterna. Det kan till exempel visa sig att man får ont i huvudet, att man får svårt att andas eller liknande om man tillbringar för lång tid med blommorna. Det kan vara mycket svårt att undvika detta men generellt sett kan man säga att det är lättare för många att tåla blommorna när de är utomhus. Om man har många starkt doftande blommor och man ska få besök kan det därför antingen vara bra att träffas utomhus, eller att helt enkelt bära ut de värsta blommorna en stund innan gästen kommer, och sedan vädra ut doften.

Blommor som luktar illa

De allra flesta blomsorter luktar gott, om än något starkt i vissa fall. Det finns dock en del blommor som milt sagt luktar riktigt illa. Men varför luktar de egentligen så illa? Det kan till exempel handla om att blomman skyddar sig mot insekter. Doft är ett relativt säkert försvar och få insekter vill leva på en blomma som inte luktar gott. Den dåliga doften kan dock också betyda något helt annat. Det kan nämligen vara så att en blomma sänder ut den hemska doften för att just en viss typ av insekt ska lockas till den och så småningom pollinera den. Den här typen av växter är dock inte lika vanlig i hemmet eller som krukväxter.