Blomtok.se

Orkidéer

Orkidéer är bland de mest omtyckta blommorna i våra hem. Och de behöver inte vara så svåra att ta hand om heller. Den vanligaste sorten av orkidé är den uthålliga ”Phalaenopsis”, som även kallas brudorkidé med sina rosa blommor. När du köper blomman ska du först se till att den har knoppar hellre än färdigutslagna blommor. Under vintertid ska du se till att den är ordentligt skyddad mot kyla innan du lämnar butiken. I hemmet blir den en vacker färgklick på fönsterhyllan och kan med rätt skötsel hålla i flera år.

Så här sköter du din orkidé

Det finns en myt om att orkidéer ska vara svårskötta. att sköta orkidéer hemma är lika enkelt som många andra krukväxter. Din orkidé trivs bäst på fönsterhyllan som vetter mot öst eller väst. Under vintern ska den stå där mest solljus finns, men under de varmare tiderna på året ska den helst undvika direkt solljus. Se till att vattna växten regelbundet när den växer – men låt aldrig vattnet stå i krukan. Vartannat eller vart tredje år kan du plantera om orkidén så att den får ny och fräsch kompost. Skulle du resa bort kan den klara sig i två veckor utan skötsel.

Udda fakta om orkidéer

Visste du att sparris och vanilj tillhör samma släkte? Orkidén har över 800 släkten som förgrenar sig ut i 30 000 olika arter, som utgör tillsammans hela 11% av alla fröväxter på jorden. Fyrtiofyra av dessa arter finns i Sverige och är fridlysta. Orkidéväxter förekommer på alla kontinenter och habitat förutom glaciärer. Arterna är kända för att bland annat självpollinering när deras habitat är ogynnsamt. Namnet orkidé kommer från antikens Grekland och betyder testikel. I Kina har orkidéarter använts som örtmedicin i nästan femtusen år för att behandla flera olika sjukdomar. I Australien har urbefolkningen ätit en orkidéart som producerar potatisliknande stammar.