Blomtok.se

Vårlökar

Vårlökar finns i 70 olika arter, varav fyra finns i Sverige. Dess utbredning är främst över Eurasien men några exemplar finns också i Nordafrika och Nordamerika. Carl von Linné skrev redan 1755 att vårlökar ibland användes som nödproviant om vårsådden hade slagit ut fel. Vårlökar är även omtyckta av rådjur som glatt gräver upp och äter det som de kommer över i våra rabatter. Vill du undvika att de blir uppätna är ett tips att plantera Narciss, allium och kejsarkrona som rådjur inte äter upp. Vårlökar är annars en lättskött blomma som överlever utomhus på våra breddgrader över vintern.

Omtyckt vårblomma i våra rabatter

Nuförtiden behöver vi inte bunkra vårlökar för vår överlevnad utan istället är de ett välkommet vårtecken när naturen ute är som mest grå. Det finns flera Tips på att plantera vårlökar och det viktigaste är att vårlöken ska planteras redan på hösten innan frosten kommer. För att undvika att lökarna blir dåliga ska de planteras direkt efter inköp. Kylperioden behövs för att löken ska bilda fasta rötter i jorden. Se till att du planterat löken med speciellt lökgödsel som näring och med ett djup på ungefär två-tre gånger lökens storlek. När våren kommer och blomperioden övergår i vissna blad ska du låta det stå orört för att få tåliga vårlökar för nästkommande år.

Några populära vårlökar

Några av de mest populära vårlökarna är pingstlilja, krokus, hyacint och vårstjärna. När du köper tulpaner ska du köpa så stora lökar som möjligt. När du planterar dessa i en kruka är det viktigt att de inte står i varmare temperaturer än nio grader för då börjar löken att gro. I vårrabatten trivs de bäst i lä. Pröva gärna att plantera vårlökarna tätt ihop eller ovanpå varandra, genom att till exempel mixa vårlökar som blommar tidigt med sena vårlökar kommer du ha en blomstrande rabatt hela våren. Så fort det är plusgrader under våren kan du börja vattna dina vårlökar.