Blomtok.se

Blommors betydelse

Har du något speciellt du vill säga, men kanske har svårt att hitta orden? Eller vill du bara vara lite extra romantisk? Blomsterspråk är ett varierat och kul sätt att kommunicera på för den som vill göra något unikt. Även om det idag används mer sällan, så har blommor traditionellt hjälp människor prata med varandra utan att tala, med olika blommor som ofta har olika betydelser beroende på var i världen man är. Till exempel i västvärlden har dock de allra flesta blommor och växter samma eller liknande betydelser, så det finns massor av olika sätt att få fram vad man vill ha sagt.

Kärlek, sorg och vänskap

rose_flower01Det finns några grundläggande saker att komma ihåg när det gäller blomsterspråk; rött representerar romantisk kärlek hos nästan alla blommor, vitt står för rent och oskuldsfullt, medan till exempel gult kan betyda vänskap eller ilska, beroende på blomman. En bukett röda rosor är en tidlös klassiker som kan passa fint en bit in i ett förhållande, kanske när det är dags att kika på nya soffor till det gemensamma hemmet och starta ett nytt kapitel i ens liv. Rosa nejlikor symboliserar en moders kärlek på de flesta håll i världen, medan till exempel lila nejlikor kan symbolisera nyckfullhet. En prästkrage har en oskuldsfull och kärleksfull symbolik, samtidigt som en kalla lilja – en väldigt vanlig krukväxt – står för skönhet. Vill man visa lite mer vänskaplig kärlek kan en gul ros vara ett sätt att visa glädje och säga att någon är en bra vän. Ringblomma är ett tecken på sorg och förtvivlan.

Det finns flera sätt att få fram vad man vill ha sagt, även om man inte är så bra med ord. Att kommunicera med blommor är bara ett av dem. Oavsett om det är mors dag, någons födelsedag, en romantisk middag, begravning, högtid eller firande på jobbet, så finns det blommor som passar alla tillfällen. Det gäller bara att vara lite nyfiken och ta reda på vilka olika sorter som finns och vad de betyder – i blomsteraffären passar det utmärkt att fråga, då de som jobbar där oftast har utmärkt koll på vilka blommor som gäller för vilka tillfällen och meddelanden. Lek lite med idéer och använd fantasin, använd blommor för att förmedla det du vill ha sagt på ett spännande och roligare sätt. Alla uppskattar att få blommor ibland, så ta nästa chans du får att överraska någon med en vacker bukett. Eller varför inte en enda, röd ros till din kärlek? Det betyder ”jag är din”.