Blomtok.se

Köttätande växter

Köttätande växter är något som många kanske förknippar från barnserier där växterna ofta är stora och skrämmande med sylvassa tänder. De växter som finns på riktigt är lite snällare. De har inga sylvassa tänder och de nafsar inte heller efter allt levande som går förbi. Dock kan de stänga ”munnen” ifall du skulle stoppa in fingret men det är inte så att du kommer förlora fingret direkt. Födan till köttätande växter består av insekter och även små vattendjur för de växter som lever i vatten. I Sverige finns hela tolv köttätande växter men runt om i världen finns det över sexhundra olika växter som livnär sig på samma sätt.

Speciell skötsel krävs

1200px-Pinguicula_vulgarisMånga tycker det är både läskigt och fascinerade med köttätande växter för växterna ser oskyldiga ut. De står där helt oberörda tills en insekt kommer och då stängs ”gapet”, när insekten är fast suger växten ur näring från insekten sakta. Inte bara finns det vilda köttätande växter utan även odlade köttätande växter som du kan ha hemma i en kruka. Skötseln är lite speciell från andra växter då den köttätande växten föredrar regnvatten eller vatten via omvänd osmos. Trots att läskiga och vackra köttätande växter finns allt ifrån den Svenska fjällen enda till Australien så vill de ha ett fuktigt klimat. De vill till exempel inte ha vanlig kompostjord utan föredrar en blandning av sphagnummossa, kokos, sand och perlit. Under vintertid när det inte är så ljust ute så minskar även födan för växten. Då kan det bli så att löven blir lite torra men ännu är växten inte död utan den vilar över vinterhalvåret.

Köttätande växter både vilda och i kruka

Köttätande växter finns både vilda och även odlade i krukor som du kan ha hemma. Vissa kan se både läskiga och vackra ut på samma gång men var inte orolig. De är inga blodtörstiga växter som det speglas i barnserier när du var liten utan håller sig till små insekter. Du kan gå lugnt hemma utan att bli uppäten, det är dock bra om du läser på innan du skaffar en köttätande växt då den kräver en annan skötsel än vanliga växter. Födan är annat men den behöver ändå vatten för att kunna överleva när inte insekterna räcker till. Det är inte vanligt vatten som växten föredrar utan helst regnvatten eller vatten via omvänd osmos. De må se läskiga ut men du får dig en bra flugfångare som även ser vacker och harmonisk ut. Inte bara finns det köttätande växter på land utan även i vatten där de livnär sig på vattendjur.