Blomtok.se

Odla kryddväxter

Vi är många som drömmer om att kunna odla kryddväxter hemma. Tänk vad lyxigt att kunna gå ut i trädgården och få smakrika örter och kryddor utan att behöva ta omvägen förbi matbutiken . Vi ska här visa att du faktiskt inte behöver en hel trädgård för att kunna njuta av denna vardagslyx, utan att det räcker med en balkong, eller ett fönsterbräde. Vi kommer att gå igenom de kryddväxter som är lätta att odla hemma och dessutom kommer du att få lite tips på vad du bör tänka på i jakten på din örtträdgård.

Basilika, mynta och citrongräs inne.

Är du en sådan som köper färska kryddor på kruka och sedan slänger hälften?

Tänk på hur mycket pengar du kunde spara om du istället började odla kryddor inomhus! Hitta ett bra fönster, gärna ett i söderläge och arrangera en egen kryddträdgård där. Basilika är inte bara en av de vanligaste örtkryddorna vi köper, det är också en av de enklaste att plantera hemma. Mint-leaves-2007Plantera om stammarnarna från butiken i vanlig blomjord, förvara dem ljust och se till att jorden alltid är blöt, men inte övervattnad. Toppa också bladen med jämna mellanrum. Du kan ha din basilika i nästan ett år. Även de aromatiska kryddorna citronmeliss och mynta är lättodlade. Citronmelissen trivs när det är ljust och ganska torrt, medan myntan klarar nästan allt! Fördelen med att odla mynta inne i kruka är att den håller sig inom krukväggarna, mynta utomhus kan nämligen ta över stora områden och nästan bli som ogräs.

 

Grönsaker och kryddor i balkongodlingen

Om du har turen att ha balkong har du ännu fler möjligheter att odla grönsaker och kryddor på balkongen. Bra örter för balkongodling är till exempel rosmarin, timjan och oregano. Återigen gäller söderläge, men även öst och västläge kan fungera även om det inte är lika optimalt. Med dessa växter är det viktigt att inte vattna för mycket. Vill du avancera balkongodlingen kan du prova att odla tomater. Tomater, speciellt de som kallas busktomater är lättodlade och det ger en speciell känsla av stolthet att äta en sallad med sina egna tomater som huvudingrediens. Dessutom luktar tomatplantor väldigt gott! Börja med att odla upp tomatfrön inomhus. När du börjat få upp plantor, och rötterna börjar växa till sig, planterar du om i en större kruka och börjar försiktigt vänja dom vid utomhusklimatet, När nätterna blir varmare än 8 grader kan du låta plantorna stå ute på heltid. Du kan också prova att odla rädisor och olika typer av sallad. Vill du öka svårighetsgraden kanske chili eller physalis är något för dig? Sedan är det bara din fantasi och ditt tålamod som sätter gränserna!