Blomtok.se

Ren luft med blommor och besiktning

Att få andas ren luft är en avgörande faktor för att hålla hälsan på topp. Det är bland det viktigaste som finns för alla levande varelser men ändå ges inte alltid tillräckligt med uppmärksamhet åt luften i hemmet eller på arbetsplatsen. Eftersom luften inte syns och kvaliteten på den inte alltid kan uppfattas med näsan är det lätt att glömma bort att den ens finns där.

Vill du försäkra dig om att få ett så optimalt syreupptag som möjligt finns det dock en hel del som du kan göra. Först och främst kan det göras en OVK besiktning där du bor och/eller arbetar. OVK står för obligatorisk ventilationskontroll och innebär en grundlig inspektion av byggnadens ventilation och kvaliteten på luften i den. Till det går det också att göra vidare undersökningar, till exempel hur det står till med radonhalten, och att göra rensningar av kanaler. Förutom OVK besiktningen finns det också saker du kan göra själv, inte minst med härliga blommor och växter.

En fröjd för ögat och lungorna

De flesta människor tycker om att vistas bland växter av alla de slag. De är vackra att se på och kan dessutom främja hälsan på flera sätt, inte minst då de höjer syrehalten i luften, tar bort damm och skadliga partiklar och har en allmänt lugnande effekt. De är också en kul inredningsdetalj som gör stor skillnad på helhetsintrycket. Och det är inte bara luftkvaliteten som förbättras; genom att odla kryddväxter kan du göra din mat både smakligare och nyttigare.

Beroende på vilka växter du väljer att skaffa hem har de olika effekt på omgivningarna och din hälsa. En stor hortensia kan till exempel bidra till luftfuktigheten på ett avsevärt sett, medan en fikus kan rena luften från skadliga partiklar. En vacker guldpalm rekommenderas att användas i lokaler där det finns många elektriska maskiner då den kan få bort specifika toxiner som avsöndras av exempelvis datorer och skärmar. Det är också viktigt att du tar hem blommor som du själv tycker är riktigt vackra, oavsett om de har specifika luftrenande egenskaper eller ej, så att ditt hem känns härligt att vistas i.